16 Temmuz 2012 Pazartesi

Bir Maymun Öyküsü

Bir zamanlar maymunu bol bir köye, adamın biri, yaninda asistanıyla gelmis ve koy ahalisine, tanesi 10$'dan maymun alacagini soylemis. Bunu duyan koyluler sevinçle ormana koşup maymunları yakalamaya baslamışlar. Kısa bir sure sonra, maymunlar 10$'dan satin alininca ormanda maymunlar azaldigi gibi yakalamasi da zorlaşmış.

Köylüler tam maymun yakalamaktan vazgececekken, adam tanesine 20$ verecegini soylemiş. Tekrar heveslenen köyluler tekrar maymunları yakalamaya baslamişlar. Bir sure sonra da fiyatı 25$'a cıkarmış. Ancak artık birakin yakalamayı, maymuna rastlamak bile cok zormuş.

Bir gün, adam kisa bir süre icin şehre gideceğini, bu süre icinde işlerine asistaninin bakacağını, döndügünde de maymun alımına 50$'dan devam edecegini söylemiş köylülere. Adamın ardından, parlak asistani köylüleri köy meydanına toplamıs. "Şu büyük kafesteki maymunlari, ben size tanesi 35$'dan satayım, siz de ustam gelince ona 50$'dan satarsınız" demiş.

Bu cazip ve karlı görunen teklif uzerine, köylüler ellerinde ne var ne yoksa biraraya getirip maymunların hepsini satın almıslar. Sonra da beklemişler maymun tuccari adamin dönüş yolunu. Ne var ki ne maymun tüccarını ne de onun parlak asistanini bir daha goren olmamis o köyde. çok sonradan, uzak köylerden maymun tüccarlarımızın işleri gelistirip, bir de "maymuna dayali menkul kiymet" (MBS, Monkey-Based Securities) adinda kagitlarla borc para topladigina dair rivayetler gelir olmus bizim koye.

Rivayet odur ki; oykumuzun kahramani parlak asistan, sonraki yillarda Wall Street'te calismaya baslamis ve Mortgage-Based Securities denen enstrumanlar boylece dogmustur.

İşte böyle sevgili Pusula okurları...

Borsa Tıpkı bu hikayedeki gibidir...Bolken,değersizken almak,herkes tarafından konuşulduğunda ise satmak gerekir..

1 yorum: